Site icon Caapus

Se Till Att Du Har Vinterdäck På Bilen Innan Första Snön Kommer

vinterdäck

Det är konstigt att så många fortfarande missar sitt däckbyte innan första snön faller. Många väntar på att snön ska komma, men många väntar för länge och hamnar hos bilverkstaden på morgonen av första snön i lång kö för att få sina däck bytta, istället för att byta någon vecka innan snön kommer. Då vinterdäck är överlägsna sommardäcken vid temperaturer under noll grader, så finns det ingen anledning att vänta på att snön kommer, det är bättre att byta när temperaturen närmar sig noll. Då är du nästan alltid redo med vinterdäck på bilen när första snön kommer.

Om du inte har bytt så hamnar du i en situation där du har sommardäck på din bil och de är inte säkra att köra med på snö. Det rekommenderas definitivt inte att prova att köra med dessa däcken, inte ens på kort avstånd. Så om du inte kan byta till vinterdäck innan du måste köra någonstans så bör du lämna bilen hemma.

Sommardäck har på din bil har väldigt liten möjlighet att skapa det grepp som behövs för att köra på snö. Både faktumet att de har fel gummiblandning och slitbanemönster för att klara av vinterförhållanden. Det gör det mycket farligt att köra på snö. Eftersom sommardäck blir hårda vid låga temperaturer är de inte lämpliga att köra med.

Om detta var riktigt tidigt snöfall, vilket kan hända, kommer det förmodligen inte stanna kvar länge på vägarna. Så försök att undvika körning tills vädret är tillbaka till varmare temperaturer och snön har smält. När detta inträffar, försök omedelbart få

däcken att bytas till vinterdäck. Vinterdäck finns som två olika varianter, dubbdäck och dubbfria däck. Båda dessa har förmåga att öka ha bra grepp och fäste på snö och is. Dubbdäcken har metalldubbar som ger ett utmärkt grepp på is och ett slitbanemönster, vilket gör att de kan prestera utmärkt på snö även under våta och slaskiga förhållanden. De dubbfria däcken använder sig av greppartiklar som tillsätts slitbanan för att ge bra grepp på is. På snö, så använder de liknande mönster som dubbdäcken, eftersom dubbarna inte direkt bidrar till fäste på snö.

Innan du sätter vinterdäcken på din bil, måste du se till att de är i gott skick och att slitbanans mönsterdjup är minst 4 mm. Däcktrycket måste också kontrollera så att det inte är för lågt. Lågt däcktryck leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. Det försämrar också fäste och köregenskaper. Eftersom sjunkande temperaturer minskar lufttrycket, så måste du kontrollera däcktrycket när du har stora variationer i temperaturer.  När du väl gör däckbytet så är det bäst att låta en däckverkstad göra däckbytet åt dig. När du har experter som hanterar dina däck så vet du att däcken som monteras är i bra skick och utan skador. Du vet också att de har sats på korrekt så att det inte finns någon risk att däcken ramlar av. De kan också kontrollera att däcken är balanserade, så att du inte får sämre körkomfort.

För mer information om bra vinterdäck att byta till, besök: https://vianor.se/

 

Exit mobile version