Se Till Att Kontrollera Att Bilen Är I Bra Skick Innan Du Ger Dig Iväg På Bilsemester

Dig Iväg På Bilsemester

Att använda bilen i år för din semesterresa kan bli ett väldigt populärt alternativ. Färre kommer nog att flyga och vissa destinationer kommer inte att vara tillgängliga. Det är fortfarande bara några veckor innan semestern vad som kommer att gälla för de som vill till exempel till Thailand eller även vissa europeiska destinationer. Även en andra våg av denna epidemi kan påverka reglerna med kort varsel. Det ör ju ingen som vill spendera 14 dagar av sin semester att sitta i karantän på slutdestinationen eller behöva göra det när man kommer hem.

Om man flyger så riskerar man allt från köer till inställda flyg kombinerat med högre smittorisk i de köer som man måste stå i för att checka-in, komma igenom säkerhets- och passkontrollerna, samt vid ombordstigning och i stort sett samma när man ska av. I detta perspektiv så är det säkrare att köra i en bil, där man har minimalt utbyte med omgivningen förutom när man stannar för att tanka, äta eller att stanna över natten. Du kan ju också planera olika ställen att se saker längs vägen.

Om du inte köper en ny bil för din bilsemester, så måste du kontrollera bilens skick innan resan börjar. Det bästa är om du har en bilservice planerad någon månad innan du ger dig iväg. Om du inte har det så bör du ändå stanna vid en verkstad och låta dem göra däckservice, bromsservice och kontrollera stötdämparna på din bil. Sedan är det bra om du kan göra också ett oljebyte.  Detta ger dig bra säkerhet när du kör för du vet att dina däck och bromsar är i bra skick, så att du har bra grepp och kan stanna snabbt om det behövs.

För resan så är det bra att ha bra sommardäck. Om du märker att däcken har ett mönsterdjup på mindre än 4 mm så är det dags att byta till nya däck. Det är också fallet om du ligger nära 4 mm och du ska köra långt under semestern. Om du har däck som har lågt rullmotstånd så slits däcken långsammare och bilen drar mindre bensin. Det är mycket gynnsamt för en lång resa. Billigare däck har oftast högre rullmotstånd, så om du köper billiga däck innan en lång semesterresa, så kan du redan spendera mer pengar än du sparade på att inte köra bättre däck från början.

Kontrollera också däckens lufttryck, eftersom lågt lufttryck har samma effekt som om du har billiga däck eftersom rullmotståndet ökar. Så se till att kontrollera lufttrycket under resans gång och innan du ger dig iväg och bilen är fullastad. Se till att ha med dig billtillbehör som kan komma väl till pass samt att kontrollera att reservdäcket är i bra skick och har luft i däcket om du skulle råka ut för en punktering och blir tvungen att byta däck själv.

För mer information angående hur du kontrollerar bilen innan du ger dig iväg på en bilsemester, besök: https://vianor.se/

 

Recommended Articles