Viktiga fakta om däckköp

vinterdäck

Det finns många däckfakta där ute som är bra att veta innan du köper en nya däck. Detta är oavsett om du vill ska sommar- eller vinterdäck. Idag finns de mesta fakta om vad som helst på internet; den enda svårigheten är att det finns så mycket information där, så du måste vara ganska exakt på vilka fakta du letar efter. Viss information är bra att veta, medan annan är viktiga att veta. Det är viktigt att veta att det kan bli dyrare att investera i billiga däck, då de slits snabbare och tenderar att bidra till att bilen drar mer bensin. Det gör att det du sparar när du köper däcken snabbt leder till ökade kostnader när du använder bilen, plus att du har sämre säkerhet.

Det är viktigt att förstå hur viktiga däcken är för bilens övergripande säkerhet. Också hur viktigt det är att underhålla däcken under säsongen och att byta däck i tid till vinter och sommardäck. Det är också viktigt att veta när däcken är utslitna och måste bytas. Däck ger fordonet dess grepp och gör det möjligt för bilen att överföra dess prestanda till verklighet på vägen. För detta ändamål behöver du däck som är bäst förutsatta för att göra detta. Du måste också se till att du har de bästa däcken som effektivt kan möta de utmaningar som vädret för med sig.

Detta kräver vinterdäck under vintersäsongen och sommardäck under sommarsäsongen. Detta är inte bara ett faktum, utan det är också ett lagkrav. Under perioden december till slutet av mars är den viktigaste perioden där vinterdäck är obligatoriska. I Finland verkställs denna förlängning från 2020, Norge har ingen lagstiftning om tidsperioden då du måste ha vinterdäck monterade. I Norge är det upp till föraren att se till att bilen är utrustad med rätt däck. Det är väldigt viktigt att du byter däcken i tid innan vintern kommer eftersom det är farligt att köra med sommardäck när du har snö, is och slask på vägarna.

För vinterdäck måste däcken vara vintergodkända och ha den riktiga symbolen som indikerar detta. Symbolen är en bergstopp med 3 toppar och en snöflinga inuti. Detta säkerställer att däcken har uppfyllt de krav som krävs i vissa tester för att säkerställa tillräcklig säkerhet vid körning på vintern. Det räcker inte att däcken har M+S markering, som bara beskriver att mönstret är gjort för att ha bra fäste i lera och snö, det betyder inte att de har testats och certifierats för detta. Om du har dessa däck på bilen och att du har ett tillräckligt mönsterdjup, är du okej att köra.

Du kan välja mellan dubbdäck och dubbfria däck. Dubbdäcken har vissa datumbegränsningar för när de kan användas, dessa kommer att vara lite längre än den period då vinterdäcken är obligatoriska. Detta för att ge dig tid att montera däcken lite innan vintern anländer och kan hålla dem på efter att vintervädret har förvandlats till vårväder. Genom att känna till fakta är du bättre rustad att fatta rätt däckbeslut.

För mer information om däckfakta, besök: https://vianor.se/

Recommended Articles